Kapcsolat

Budapest nyelviskola (ETA Internal Soft Bt. tulajdona)

Cégjegyzék száma: 0106787238

Adószáma: 24743576143


Oktatasi helyszínek:

Astoria 

Erzsébet körút

E-mail:

budapest.nyelviskola.iroda@gmail.com


Recepciónk nyitvatartása:

0-24

minden ügyintézés online zajlik emailén kérésztől 

Hangsúly

Hangsúly

Az orosz szavak egyik szótagja mindig hangsúlyos. Abban az esetben, ha csak egy szótagja van- az elöljárószók kivételével (ők hangsúlytalanok)- hangsúlyosnak számít. Az orosz nyelvben a hangsúly „kétszeresen” is változó (a magyarban állandó– a szó első   szótagon). Egyrészt a hangsúly a szó bármelyik szótagjára eshet, másrészt sok gyakran használt szó ragozása során változik a   hangsúly helye: Окно́- о́кнa; мо́ре- моря́; лиса́- ли́сы; шкаф- шкафы́.

Hanganyag


hangsuly.mp3

 

Azért kell ügyelni a helyes hangsúlyra, mert a helytelen hangsúly oly mértékben torzíthatja el a szó hangképét, hogy az anyanyelvi   beszélő talán rá sem ismer. Vannak olyan szavak is, amelyeket csak a hangsúly különbözteti meg egy mástól, pedig semmiféle szemantikai kapcsolatban nem állnak egymással: Уже́- У́же.

Hanganyag


hangsuly-2.mp3

 

Az orosz hangsúly erőteljesebb, mint a magyar. A hangsúlytalan mgh. ejtése torzul és rövidebb, mint a hangsúlyosaké. Minőségileg teljes értékű magánhangzók csak hangsúlyos szótagban lehetnek, például, egy o betű  csak akkor jelöl tényleg [o] hangot, ha   hangsúlyos szótagban fordul elő. A többi esetben részben rövidebb hangot ejtünk, részben más jellegűt. Például, a молоко szó   harmadik magánhangzója „valóban” [o], a második rövid á-szerű hang, az első pedig igen rövid, elszíntelenedett hang. 

Feladat 1- Gyakorolj olvasást, figyelj a hangsúlyra

 Hanganyagolvasas.mp3

Mолоко, трамвай, машина, банан, вилка, бегемот, дверь, деньги, ёлка, живот, заяц, книга, чай, окно, ложка, лампа, нос, шапка, роза, собака, трамвай, утка, туфли, хлеб, чемодан, кошка, плащ, подъезд, рыба, свинья, юбка, яблоко.